Daglige aktiviteter
Vi har på Værkstedsgården mange forskellige aktiviteter. Aktiviteterne er forskellige fra dag til dag, men nogle gentager sig flere gange pr. uge. Hvert halve år revideres skemaet, og justeres og tilpasses efter sommer-/vinterhalvåret.
Sommerskemaet går fra primo april til ultimo september. Vinterskemaer går ligeledes fra primo oktober til ultimo marts. Brugerne af værkstedsgården har selv indflydelse på, hvilke aktiviteter de ønsker at deltage i. Der er flere af vores aktiviteter der er gennemgående året igennem og er ikke påvirket af om det er sommer eller vinter.
Herunder kan du se de aktiviteter Værkstedsgården udbyder.
Aktiviteter
Kreativ er et tilbud til dig, der ønsker, at få mulighed for, at udtrykke dig kreativt. Der er mange muligheder og vi gør alt for, at dine ideer og ønsker kan blive til projekter. Har du ikke selv ideerne, så finder vi inspiration i bøger eller på nettet. I kreativ er der en særlig ro og hyggelig stemning i lokalet, hvor der under den kreative proces drøftes alt mellem himmel og jord. I løbet af året vil der være mulighed for at være med til små projekter hvor vi tager forskellige emner op. Det kan være årstidsbestemte emner eller emner bestemt ud fra materiale.
Vi har mulighed for at arbejde med følgende:
- Male/tegne
- Strik med pinde eller strikkering
- Bordvæve
- Glaskunst
- Broderi
- Og meget mere
I løbet af året producere vi ting som sælges til åbent hus, glad festival og til vores lille butik. Kreativ foregår i mindre grupper enten formiddag eller eftermiddag. Der kan forekomme brugerbetaling på visse kreative projekter.
Denne gruppe er for dig der er interesseret i madlavning. Her har du mulighed for at lære, at lave både nye og gamle retter. Man skal være klar til at smage nye ting, så man kan få nogle livretter som man ikke vidste man havde. Vi taler om sund kost og ernæring og bruger det vi lærer, når vi laver maden. Vi bliver sammen enige om menuen bl.a. ud fra årstid og råvaresæson. På hele holdet er der plads til ca. 6 personer. Holdet er delt op i to hvor det ene hold bager og det andet laver mad til madgruppen. På dette hold er der en fast brugerbetaling på 35 kr. pr. uge. Aktiviteten er fra 9.30 til ca.13.00
Serviceholdet indeholder mange forskellige funktioner og på mange forskellige niveauer og er en slags pedeltjans på Værkstedsgården.
Opgaver
- Fylde op med sæbe og papir i alle rum
- Gøre rent og støvsuge i ”Mølleriet”
- Vande blomster i hele huset
- Oprydning
- Går ud med affald og sorterer
- Vask af viskestykker, karklude, duge m.m.
- Skifte pære m.m.
- Vaske og rengøre vores busser
- Vaske og pudse cykler
- Hænge div. ting på vægge
- Alt hvor vi kan gå til hånde med diverse gøremål
Dette hold er noget for dig hvis du kan lide at lave noget, er aktiv og har en god energi. Der er små og store opgaver og der er mulighed for helt selvstændige opgaver til dig der er selvkørende og gerne vil udføre opgaverne selv.
Handlegruppen handler dagligvarer ind til kaffen samt forskellige aktiviteter i huset. Indkøbene foregår i Rudkøbing by og er en gang pr. uge.
I aktiviteten natur- og kulturture er vi på ture ud af huset en gang om ugen. Turene strækker sig fra formiddag til eftermiddag. De fleste gange kører vi ud i naturen med madpakker, som vi spiser efter en god lang gåtur. Turene går til forskellige steder på Langeland, Tåsinge og Fyn. Turene foregår året rundt, men i vinterhalvåret vil flere af turene være halvdagsture. Herudover er vi på ture til fx museer, zoo, sejlture samt andre kulturinstitutioner.
For at kunne deltage i gruppen, kræver det at du er mobil og kan gå længere ture. Nogen af turene er med egenbetaling, fx til entre eller hvis vi vælger at købe mad/is mm.
På Værkstedet arbejdes der med træ og kreative projekter. Der er produktion af brænde, der sælges i sække til salg til lokale butikker og private. Arbejdet består i at kløve og derefter pakke i sække. Der produceres mejsekasser, stærekasser, foderbrætter, uglekasser, musefælder og mange andre ting. Vi har drejebænk hvor der laves div. figurer som sælges i vores lille butik i indgangspartiet. Vi tager også imod bestilling af forskellige projekter udefra så som navneskilte til skibe, husfacader og renovering af havemøbler.
Havegruppen er for dig som godt kan lide, at arbejde udenfor. Vi passer alle udearealerne på Værkstedsgården. Vi har køkkenhave hvor vi dyrker diverse grøntsager. Drivhus hvor der dyrkes agurker, peberfrugt, tomater og druer.
Vores arbejdsopgaver er følgende
- Pasning og pleje af bede
- Beskæring af træer og buske
- Græsklipning
- Vi holder terrasserne, fjerner ukrudt, fejer og klipper hække
Derudover har vi en stor urtehave og et drivhus hvor vi, dyrker grøntsager, som vi bruger på Værkstedsgården. Nogle af grøntsagerne forarbejder vi selv i køkkenet og deler ud i baserne til frokost. Andre bliver brugt af madgruppen. Hvert år sylter vi også rødbeder m.m. til, at sælge til åbent hus. Ligeledes bliver der plukket bær og lavet marmelade til åbent hus.
I løbet af året tager vi også på ture for at handle ind til haven, samt inspirationsture til haveholdet. Haveholdet er en sommeraktivitet som strækker sig fra tidlig forår og et stykke hen på efteråret ca. ultimo oktober.
Havegruppen er som udgangspunkt fordelt på 1 ½ time formiddag og 1 time eftermiddag samme dag. Enkelte gange om året vil der kunne forekomme inspirationsture hvor vi tager madpakken med og er væk hele dagen.
Værkstedsgårdens kor, synger en gang om ugen i en times tid. Koret består af brugere, samt 2-3 personaler, hvor den ene spiller guitar og en anden spiller bas. Koret foregår i husets aula, hvor alle sidder sammen i et stort sofaarrangement. Om sommeren rykker koret ud i det gode vejr på gårdspladsen. Der synges hver gang sange fra det faste repertoire, men der er også plads til, at ønske andre numre. Hvert kormedlem vælger på skift en sang, som der synges i fællesskab og alle har mulighed for, at spille med på vores percussion instrumenter såsom rasle æg, tamburin, klaves osv. Gentagelser er vigtige for korets medlemmer. Det er derfor ofte de samme sange der synges, dog bliver der også jævnligt introduceret nye numre.
Kor er for dig som elsker at synge og som godt kan lide den hyggelige lejrebålsstemning der opstår når man synger i fællesskab.
Værkstedsgården har eget motionslokale med maskiner til styrketræning samt konditionstræning (cykel, løbebånd og ro makine). I træningslokalet er der også en boksesæk som bruges til træning. Motionstræningsholdet træner i motionsrummet hvor der er individuel træning. Der trænes på maskinerne efter personalets anvisning. Vi træner så hele kroppen bliver rørt og der er udstrækning efter træningen hver gang. Efter motionstræningen går vi alle en tur i Rudkøbing og omegn.
I Aktiviteten ”Sprog” arbejdes i en mindre gruppe med mundmotorik, udtale og udvidelse af ord og begreber. Hertil benyttes faste øvelser og spil. Der er sprog en gang om ugen.
En gang om uge går et fast gåhold en længere tur. Turen er på tre til seks kilometer. Turene er som regel i Rudkøbing men det er også en mulighed, at der køres til en destination og vi efterfølgende går tur.
Værkstedsgården har sit eget musikband. Her spiller tre personaler musik sammen med brugerne i vores musiklokale, som er udstyret med lydanlæg, mikrofoner og masser af instrumenter. Nogle af brugerne spiller på instrumenter og andre synger. Bandet spiller hovedsageligt dansk musik, men også engelske numre. Jævnligt indøver bandet nye numre, men ellers går mange numre igen. Brugerne i bandet vælger på skift numre, som skal spilles.
Superband optræder altid til Værkstedsgårdens Julearrangement i december og til den årlige ”Glad Festival” i september samt ved andre lejligheder.
Superband foregår en gang om ugen, hvor der spilles ca. halvanden time. Superband er for dig som elsker at synge, og syntes at det kunne være sjovt, at prøve kræfter af med instrumenter, såsom trommer eller percussion (Bongotrommer, rasleæg, tamburin osv.)
I bagegruppen bages der i det daglige, kager og forskellige brød til huset. Bagegruppen sørger for, at bage småkager til salg til vores julearrangement i december. Herudover syltes der ved behov, rødbeder og laves marmelade til salg. Rødbederne samt bærrene kommer fra egen urtehave. For at kunne deltage i bageholdet, kræver det blot, at du brænder for at bage og har lysten til at udforske div. bageprojekter i køkkenet.
I løbet af ugen er der små individuelle gåture, hvor 1-2 brugere er med en personale på kortere gåture i nærmiljøet. Gåturene er for dem der ikke kan gå den lange gåtur og for dem som ikke kan gå i den store gruppe.
Eventyrgruppen
Her læser vi eventyr og forskellige børnebøger af varighed er ca. 30-45 min. Efter fortællingerne er slut tales der om indholdet. Brugerne er selv med til, at vælge hvilke eventyr/historier der læses op.
Historiegruppen
Denne gruppe er for brugere der har interesse i historie, særligt Danmarkshistorie samt fortællinger over virkelige begivenheder. Der læses en del lokal historie om Rudkøbing samt Langelands historie. Emnerne kan spænde vidt. I gruppen har vi også læst en del om ”videnskabelige” emner. Vi tager sammen på biblioteket og finder de bøger vi skal læse.
Denne gruppe kræver, at man kan fokusere på et emne i længere tid ad gangen. Vi taler om emnerne og der er rig mulighed for, at spørge, hvis der er noget man ikke helt forstår. Vi bruger ofte Google samt ChatGPT hvis der er noget vi vil undersøge og vide mere om. Læsegruppens varighed er ca. 45-60 min.
Vi pakker for eksterne leverandører. Skærer og svejser poser som vi pakker og sætter klistermærker på. Vi pakker også fittings i æsker, som vi folder. Det er bl.a. skruer, rawlplugs, møtrikker og bolte, rørholdere osv. Som pakkes i poser.
Fimek er en produktions opgave fra en ekstern leverandør, som bliver brugt ude i den ”virkelige verden”.
- I Fimek produktionen er der mange forskellige arbejdsopgaver med forskellige sværhedsgrader.
- Arbejdsopgaver
- Sætte 25 rørbærere på pinde.
- Sætte de 25 rørbærere i poser.
- Sætte mærkater på poserne.
- Skære og svejse poser.
- Pakke de færdige poser så de kan blive leveret til firmaet.
- Køre en tur ud til firmaet og aflevere produktionen.
Holdet er til dig som har brug for, at holde en stille pause i din hverdag. Det kan være at du har brug for en pause fra støj. Eller du bare har brug for at få ro på dine tanker.
Lær at slappe af og holde dine tanker ude og bare være i nuet.
På holdet hører vi beroligende musik, det kan være fuglefløjt eller lyde af vand, det kan være stille og harmonisk pianomusik eller guitarmusik. Det kan også være en historie, som fortæller dig hvordan man lære at slappe af. Det kan også være lydbøger med hyggelige fortællinger, f.eks. lydbøger som Prop og Berta, mummitroldene etc.
Vi ligger i stole og slapper af i ca. 30.min, nogle har tæppe over sig og tager skoene af, men det bestemmer du selv.
Det eneste det kræver for, at være på dette hold er at du gerne vil lære at slappe af eller at du bare har brug for en pause med en dejlig stemning.
Wizefloor er et interaktivt gulv, hvor en computer projicerer et skærmbillede ned på et lærred på gulvet. Denne skærm reagerer på berøring og bevægelse. Her kan man via berøring med hænder og fødder, få forskellige spil og aktiviteter til at reagerer.
Eksempler på spil
- Fodbold
- Vendespil
- Puslespil
- Forhindringsløb
- Quiz
- Dans
Aktiviteten Wizefloor er til dig der godt kan lide, bevægelse gennem leg og læring på en anderledes måde. Det er ligeledes for dig, der kan lide, at være sammen med andre mennesker og samarbejde om, at løse forskellige opgaver på skærmen.
Spillene kan skræddersyes så de passer til den enkelte. Aktiviteten har vi to gange om ugen af 1 times varighed.