På Værkstedsgården er der mange forskellige aktiviteter. Nogle aktiviteter gentager sig hver dag, andre er forskellige fra dag til dag. Hvert halve år laves der en ny ugeplan, der justeres og tilpasses efter sommerhalvåret og vinterhalvåret.
Sommerskemaer går fra primo april til ultimo september. Vinterskemaer går ligeledes fra primo oktober til ultimo marts. Brugerne af værkstedsgården har selv indflydelse på, hvilke aktiviteter de ønsker at deltage i.
Herunder kan du se de aktiviteter Værkstedsgården udbyder.
Kreativ er et tilbud for brugere, der ønsker, at få mulighed for, at udtrykke sig kreativt. Der er uendelige muligheder, og alle ideer og ønsker er velkomne. Det må være fantasien, der sætter grænsen – ellers finder vi inspiration i bøger eller fra nettet. Der er en særlig ro, og hyggelig stemning i dette lokale (gerne med tilpasset musik), hvor der under kreative processes drøftes alt mellem himmel og jord. Det er et lille fristed for tanker og kreativitet.
I løbet af året producere vi også ting som sælges til åbent hus først i december.
Køkkenholdet er en aktivitet som er der året rundt. Gruppen består af 2 personaler og 4-5 brugere.Vi bager ofte til vores fredags cafè. Vi bager også kager til vores arrangementer bl.a. vores festival.Vi bager småkager til vores julestue (Åbent hus). Dem sælger vi og de går som varmt brød.
Servicegruppen er en lille gruppe på Værkstedsgården. Vi tager os af vasketøjet på Værkstedsgården som fast opgave.
Derudover renser vi opvaskemaskiner, afkalker kaffemaskiner, skifter sprit, håndsæbe, håndklæde papir i automaterne m.m. efter behov og tid.
En gang imellem er der også rengøringsopgaver eller andre praktiske opgaver.
Handlegruppen handler ind hver uge til hele huset. Handlegruppen består af tre brugere og en personale. Der handlers to gange pr. uge, mandag og torsdag. Handlegruppen handler primært ind til køkkengruppen, frugt til eftermiddags- kaffen samt andre dagligvare til huset.
Natur og kulturturene ligger en gang om ugen i sommerhalvåret. Turene er rundt omkring på Langeland og Fyn. Vi har bl.a. været på tur til Ærø, teatret i Odense, Strynø, sejltur med veteranskibet Helge, rundtur på Tåsinge, Smørmosen, Strandvænget i Nyborg, Naturlegepladsen i Svanninge bakker, på strand og i skov. Naturfolket elsker, at komme afsted ud i naturen hvor der er højt til loftet.
Udeleg er en sommeraktivitet. Gruppen består af 2-3 brugere. Når vejret er til det spiller vi tennis eller cykler på mooncar i vores store gård.
Værkstedets daglige opgaver indeholder en del produktion til lokale virksomheder. Opgaverne består i at pakke div. monteringsprodukter.
På Værkstedet er der ligeledes produktion af brænde, der sælges sække til salg til div. butikker og private. Arbejdet består i, at kløve og derefter pakke i sække. Der leveres brænde til butikker ved større bestillinger.
Der arbejdes med kreative opgaver såsom trædrejning af div. skåle og figurer. Der bliver yderligere arbejdet med at lave skilte, foderbrætter og redekasser som sættes til salg i vores lille butik og til Åbent hus.
Værkstedet står herudover for div. pedelopgaver i huset samt vedligeholdelse af div. udearealer.
I aulaen befinder der sig en gruppe brugere samt personale. Det er forskelligt fra formiddag til eftermiddag og fra dag til dag hvem der er i aulaen. Dem der er i aulaen er der fordi de ikke har en fast aktivitet i skemaet. I aulaen er der plads til, at spille, tegne, lave kreative projekter, arbejde med skruer, arbejde med Fimek, væve måtter, se film og billeder på storskærm, hvile, læse avis, små læsegrupper, lægge neglelag etc. I aulaen er der ingen faste aktiviteter der er her der er frirum til bare ”at være”.
I havegruppen passer vi udearealerne. Pasning og pleje af bede. Beskæring af træer og buske osv.Vi har dessuden køkkenhave, hvor vi dyrker diverse grønsager. Drivhus, hvor der dyrkes tomater, Agurker, peber, druer. Vi kører ud og handler til havegruppen samt på inspirationsture til haveholdet.
Værkstedsgården har et kor, som synger en gang om ugen. Koret består af ca. 12-15 brugere/sangere og 2 personaler, hvor den ene spiller guitar. Hver gang synges det faste repetuar igennem. Hver kormedlem har sin egen sang, som synges hver gang. Gentagelser er vigtige for korets medlemmer. men personalet introducerer også jævnligt nye numre og hver gang synges "Gå nu nat" sangen til sidst".
I Værkstedsgårdens motionslokale er der maskiner til konditionstræning (cykel, løbebånd og romakine) samt forskellige maskiner til styrketræning. I træningslokalet er der også en boksesæk som bruges til træning.
På Motionstræningsholdet træner i motionsrummet hvor der er individuel træning. Der trænes på maskinerne efter personalets anvisning. Vi træner så hele kroppen bliver rørt og der er udstrækning efter træningen hver gang. Efter motionstræningen går vi alle en tur i Rudkøbing og omegn.
Rengøringsholdet er en aktivitet som er der året rundt og en gang om ugen. Gruppen består pt . af 1 personale og 2 brugere. Vi søger for, at vores base er ren og det er ALT der bliver gjort rent. Det er en gruppe der oser af stor selvtilfredshed.
I Aktiviteten ”Sprog” arbejdes i en mindre gruppe med mundmotorik, udtale og udvidelse af ord og begreber. Hertil benyttes faste øvelser og spil. Der er sprog en gang om ugen.
I aktiviteten morgensjov er der mulighed for sjov, leg og bevægelse. Deltagerne står i rundkreds og en står i midten. Deltagerne i kredsen skal efterligne det den der står i midten gør. Der danses og laves bevægelser til forskellig musik.
Der leges med faldskærm med bolde der rulles fra deltager til deltager. Der spilles guitar hvor deltagerne fx. leget gamle sanglege.
Vi træner i Værkstedsgårdens motionsrum. Der er individuel træning, hvor der trænes på maskiner efter anvisning. Vi træner så hele kroppen bliver rørt. Efter træningen er der udstrækning. I rummet er der også en boksesæk som bruges til træning.
Efter motionstræningen går vi alle en tur i Rudkøbing og omegn.
En gang om uge går et fast gåhold en længere tur. Turen er på tre til seks kilometer. Turene er som regel i Rudkøbing men det er også en mulighed, at der køres til en destination og vi efterfølgende går tur.
Værkstedsgården har sit eget musikband. Tre personaler spiller musik sammen med ca. 12 brugere. Nogle af brugerne spiller instrumenter og andre synger. Bandet spiller hovedsageligt dansk musik – men også engelske numre, jævnligt indøver bandet nye numre, men ellers går mange numre igen og igen. Brugerne i bandet har som oftest deres ynglings numre, som skal spilles. Superband optræder altid til Værkstedsgårdens Åbent hus arrangement i december og til den årlige ”Glad Festival” samt ved andre lejligheder.
Dagen startes og afsluttes i baserne med kaffe. Til formiddagskaffen er der nødder, gulerødder og agurker. Til eftermiddagskaffen spiser vi frugt. I sommer halvåret er der i perioder lidt på fadet fra egen urtehave, f.eks. jordbær.
I Teater og Leg er brugerne med til, at vælge et teaterstykke som altid fremvises til VG´s Forårsfest. Dette kan både være et stykke som enten eksisterer i forvejen, eller et stykke som de selv er med til at finde på. Som udgangspunkt bliver der øvet hver mandag og dette foregår både med sjov udklædning og god musik som er nøje udvalgt til stykket.
Når der ikke øves til teaterstykke, er dette også en aktivitet hvor der er plads til forskellige lege og spil.
En gang om ugen er der en kort gåtur for et fast gåturshold. Turene er rundt i nærmiljøet og er af en times varrighed. Ud over de faste gåture er der ligeledes om onsdagen mulighed for spontane gåture.
Værkstedsgården svømmer en gang om måneden i vinterhalvåret, som går fra oktober til marts. Brugerne melder sig selv på turene, der er max 12 brugere med på holdet og fire personaler.
På svømmeholdet er der forskellige muligheder, du kan svømme baner i det store bassin, lege og dykke i ”legebassinet”, gå i varmtvandsbassinet eller boblebadet. Efterfølgende er der mulighed for at gå i sauna.
Det er Svendborg badeland vi benytter, svømningen ligger enten tirsdag eller onsdag.
Avisgruppen ligger i vinterhalvårets skema. Der er hidtil produceret en avis om året. Artiklerne til avisen er blevet til ved, at deltagerne på holdet efter interesse har skrevet om et emne. Andre artikler er blevet til ud fra virksomhedsbesøg eller ture der er blevet beskrevet.
Avis/Mediegruppen har i fremtiden også planer om at arbejde med nyhedsbreve, månedens portræt, Facebook, collager og flere andre ting.
Læse/kulturgruppen er en vinteraktivitet. Det er en lille gruppe bestående af 3-4 brugere. I gruppen er vi altid i gang med en bog. I år har vi læst ”Folkets skønhed ” af Merethe Pryds Helle. En familiehistorie fra Langeland. Udover at læse, tager vi også på ture ud af huset. Bl.a. udstillinger på lokalarkivet eller andet spændende på langeland. Vi gennem-læser også vores lokale avis” Øboen”.
I nyhedsgruppen læser vi ugens/dagens nyheder. Vi læser hovedsageligt på nettet for, at få de sidste nye nyheder. Personalet læser op og den enkelte nyhed der vækker interesse drøftes efterfølgende i gruppen. Herudover læses øboen op som er Langelands lokale avis.
Hver fredag er der i forbindelse med frokosten fredagscafe hvor der bliver serveret Kaffe med kage, boller og andet køkkenholdet har bagt. Fredagscafeen bliver også brugt til forskellige sammenkomster f.eks. hvis der holdes fødselsdag.
Værkstedsgården er underleverandør i forskellige arbejdsopgaver. Virksomheder og private har mulighed for at henvende sig for at få løst arbejdsopgaver, og kan Værkstedsgården løse opgaven, udfærdiger vi efterfølgende et tilbud.
Pt. Har vi produktion af mel til dyrefoder, skruer til lokal virksomhed som bruges til at holde vinduer fast med. Vi har pakning af plastprodukter til byggeindustrien (Fimek), produktion af brænde til salg.
Aktiviteten Mindfulness er rettet mod dem der har brug for særlig støtte til at finde ro og mærke sig selv. At lære egen krop at kende og "mærke den".
Brugerne ligger på madrasser på gulvet, her ligger de og hviler sig under et tæppe mens de høre fantasihistorier/godnathistorier/dyb ro musik. Herudover høre vi en børne "bodyscan" hvilket skaber et "hvile ud rum" for de der har brug for at være i low arosal.
Som afslutning samtales der om det at kunne mærke sin krop.